Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πείραμα με τους πιθήκους και τις μπανάνες


Σε ενα δωματιο υπαρχουν 5 πιθηκοι , μια σκαλα και στην κορυφη της σκαλας ενα τσαμπι μπανανες . Λογικο ειναι οτι οι πιθηκοι θα προσπαθησουν να παρουν τις μπανανες . Οταν ενας πιθηκος παει να ανεβει στη σκαλα που οδηγει στις μπανανες , τοτε ολοι πιθηκοι καταβρέχονται με κρυο νερο .
Μετα απο λιγο ενας αλλος πιθηκος προσπαθει να ανεβει στην σκαλα αλλα και παλι καταβρεχονται με κρυο νερο . Φυσικο ειναι οτι μετα οι πιθηκοι δεν κανουν καμια προσπαθεια να παρουν τις μπανανες .
Αν κανποιος πιθηκος κανει  προσπαθεια να ανεβει την σκαλα τοτε οι αλλοι πιθηκοι τον σταματουν με την βια .


Φτανουμε στο σημειο οπου κανενας πιθηκος δεν προσπαθει να ανεβει στην σκαλα για τις μπανανες εφοσον πλεον ξερει τα αποτελεσματα .


Αντικαθιστούμε τωρα τον εναν απο τους πεντε πιθηκους με εναν νεο , που δεν γνωριζει τι συμβαινει με το κρυο νερο . Φυσικα ο νεος πιθηκος κανει προσπαθεια να παρει τις μπανανες , τοτε ομως οι αλλοι τον σταματουν με την βια πριν καταβραχουν με νερο .
Πλεον και παλι κανενας πιθηκος δεν ανεβαινει στη σκαλα για τις μπανανες .
Αντικαθιστάτε παλι ενας πιθηκος απο τους τεσσερις πρωτους με εναν νεο . Ο νεος πιθηκος παει για τις μπανανες και οι αλλοι τον σταματουν .
Το ιδιο συμβαινει και με τους αλλους πιθηκους . Φτανουμε στο σημειο οπου υπαρχουν στο δωματιο 5 πιθηκοι που δεν εχουν βραχει ποτε τους , μια σκαλα και οι μπανανες και κανενας πιθηκος δεν κανει προσπαθεια να τις παρει και κυρίως δεν ξερει το λογο .


Αυτη ειναι η ζωη μας . Κανουμε πραγματα που ξερουμε , το νοιωθουμε , οτι ειναι λαθος και ομως συνεχιζουμε να τα κανουμε . Σε τι διαφερουμε απο τους πιθηκους του πειραματος ?
 Ωρα να ξυπναμε .



Δεν υπάρχουν σχόλια: